Новини

17.02.2016   Хмельницький стане відкритим містом: влада позбавляється від паперової бюрократії

Хмельницький стане відкритим містом: влада позбавляється від паперової бюрократії

Хмельничани зможуть привертати увагу до актуальних проблем міста, а органи влади оперативно і без посередників отримувати інформацію і контролювати роботу комунальних підприємств і підрядників. Все це завдяки веб-платформі Відкрите місто, яка вже в березні повноцінно запрацює в Хмельницькому. Вчора, 16 лютого, міська рада, Міжнародна благодійна організація Фонд Східна Європа та громадська організація Хмельницька ініціатива підписали меморандум про співпрацю щодо впровадження цієї системи.
Як зауважує президент Фонду Східна Європа Віктор Лях, раніше, щоб повідомити певну проблему, треба було писати офіційне звернення до органів влади. Та й на відповідь, зазвичай на відписку, доводилося чекати тижнями. Система ж дозволяє повідомити про проблему і стежити за її рішенням.
За допомогою веб-платформи Відкрите місто можна повідомити владу про ями на дорогах, неприбране сміття, проблеми на лініях електромереж або каналізації тощо. Потрібно лише зареєструватися на сайті opencity.in.ua, описати проблему, зазначити її на карті, скачати фото, відео. Інформація автоматично надходить до органів влади, відповідальних за її рішення. Комунікативна платформа є і в додатках для мобільних пристроїв. Про результат користувачів системи безпосередньо інформують. Якщо ж проблему вирішити неможливо, то надають обґрунтовані причини.

Цей проект активізує громаду, сформує питання відповідальності. Це нормальні речі для цивілізованого суспільства. Коли проект запрацює, і мені буде легше, і відповідальним чиновникам бо відповідальність від цього посилюється. І громадськість приєднається до тих процесів, що відбуваються в місті. До речі, ми не витрачаємо на ці програми ні копійки бюджетних коштів. Це також крок до впровадження документообігу, так і величезна кількість паперової бюрократії заважає роботі, - зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Олександр Симчишин обіцяв, що в березні система вже запрацює. Законом про звернення громадян вона не регулюється, тому щоб офіційно її впровадити, потрібне відповідне рішення виконкому. Зараз веб-платформу Відкрите місто використовують більше 20 міст України.